کنجد به عنوان یکی از گیاهان دارویی و تغذیهای مهم، از نظر پزشکی و تغذیه مورد توجه قرار گرفته است. ما هم در این مقاله از مجله سوروک سعی داریم شما را با کاربردهای کننجد، مهمترین خواص کنجد و ارزش غذایی بالای آن آشنا کنیم. با ما همراه شوید.
خواص کنجد
1. غنی از مواد مغذی و پروتئین
کنجد حاوی مواد مغذی مهمی نظیر ویتامین E، ویتامین B6، منیزیم، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم و روغنهای چرب اسیدهای چندگانه است. عناصر مغذی به حفظ سلامتی استخوانها، قلب، عضلات و سیستم عصبی کمک میکنند.
هم چنین20% از دانه کنجد را پروتئین در بر می گیرد و می تواند یک منبع خوب برای تامین پروتئین لازم بدن باشد.
2. ضد التهاب و آنتیاکسیدان
کنجد حاوی ترکیبات ضد التهابی و آنتیاکسیدان مانند سسامولین و سسامولینول است. این ترکیبات میتوانند به کاهش التهابات در بدن کمک کرده و از آسیبهای اکسایشی جلوگیری نمایند.
3. سلامت عروق و بهبود کلسترول
روغن کنجد حاوی اسیدهای چرب اسیدهای چندگانه مفید مانند اسید لینولئیک و اسید آلفا-لینولنیک است که ممکن است به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کنند و سطح کلسترول خوب را افزایش دهند.
4. پشتیبانی از سیستم ایمنی
ویتامین E و آهن موجود در کنجد میتوانند سیستم ایمنی را تقویت کرده و به مقابله با عفونتها کمک نمایند.
5. تقویت سلامت موها و پوست
کنجد به دلیل ویتامین E و روغنهای چرب سالمی که دارد،به حفظ سلامت موها و پوست کمک کرده و از خشکی و التهابات پوستی جلوگیری می کند.
روغن موجود در دانه های کنجد از آسیب اشعه ماورا بنفش پیش گیری می کند و مانع از ایجاد چین و چروک پوستی می شود. هم چنین میزان بالای روی در کنجد، در تولید کلاژن و ترمیم بافت های آسیب دیده کمک شایانی می کند.
با مصرف منظم روغن کنجد از سرطان پوست پیش گیری می کنید.
6. کاهش استرس
مصرف کنجد می تواند به کاهش استرس و افزایش حالت روحی کمک کند. این خاصیت به خاطر مواد تأثیرگذار بر مغز مانند منیزیم و تریپتوفان در کنجد است. این مواد در تولید سروتونین و بهبود خلق و خو و کیفیت خواب موثر هستند.
7. مصرف کنجد برای سلامتی استخوان ها
طبق مطالعات انجام یافته یک مشت دانه کنجد بیش تر از یک لیوان شیر، دارای کلسیم است. هم چنین وجود روی در این دانه ها چگالی مواد معدنی
استخوان ها را افزایش میدهد.
8. خواص ضد سرطان
از خواص کنجد که بسیار با ارزش و مهم نیز تلقی می شود، وجود ترکیبات ضد سرطانی مانند اسید فیتیک، منیزیم و فیتوسترول ها در آن است.
فیتوسترول در دانه های کنجد بیش تر از سایر آجیل ها است!
10. پیش گیری از دیابت
روغن کنجد می تواند گلوکز پلاسما را که در دیابت خیلی حساس است، بهبود ببخشد. بر اساس مطالعات صورت گرفته در این زمینه، دانه های کنجد این توانایی را دارند که فشار خون را در افراد دیابتی پایین بیاورند. منیزیم موجود در این دانه ها نقش کلیدی در کاهش فشار خون دارد.
استفاده از کنجد در رژیم غذایی
کنجد به عنوان یک گیاه چندکاره، در انواع محصولات و غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه موارد متداول استفاده از کنجد را می بینید:
روغن کنجد
در آشپزی به عنوان یک روغن مطبوع و با طعم و بوی خاص برای پخت و پر، سالاد و سسها استفاده میشود.
ارده و حلوا ارده
ارده و حلوا ارده از محصولات محبوب مشتق کنجد هستند و به عنوان یک وعده غذایی مغذی معمولا در صبحانه استفاده می شود.
تنقلات و شیرینی
دانههای کنجد میتوانند به صورت کامل یا خرد شده به انواع غذاها و شیرینیپزی اضافه شوند. از جمله موارد محبوب از این دست میتوان به حلواهای کنجدی، نانها، بیسکوییت ها و آجیلهای کنجدی اشاره کرد.
5. تزیین خوراکی ها
دانههای کنجد به عنوان تزئینات بر روی نانها، کیکها، کلوچهها و حتی در دسرها استفاده میشوند تا به دلایل زیبایی و خوشمزگی به غذاها افزوده شوند.
در آخر
با وجود این همه خواص مفید، همچنان بهتر است قبل از افزودن کنجد به رژیم غذایی خود یا استفاده از محصولات مشتق از کنجد، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید، بهویژه اگر مشکل خاصی دارید یا در دورههای بارداری هستید.
توجه داشته باشید که مصرف کنجد باید با میزان معقول و با توجه به وضعیت بهداشتی فرد انجام شود. همچنین، در صورت وجود حساسیت، مشورت با پزشک توصیه میشود.